Tetőtépítek logo

Zablude o solarnim crjepovima

Iako se solarni crijep Terran Generon dokazao već na 425 krovova, zbog svoje je jedinstvenosti okružen mnogim zabludama. Navest ćemo one najčešće.

Generon solarni krovni sustav je Terranovo vlastito rješenje za proizvodnju zelene energije. Suština solarnih ćelija integriranih u crijep je da svaki crijep zasebno radi kao solarni panel. Između ostalog, trajnost mu daje i betonski crijep. Osim funkcionalnosti, pruža i vrhunski izgled jer se savršeno uklapa u ravninu krova.

Terran Generon nije samo jedinstven na tržištu, već dugo vremena ima bazu korisnika koja se stalno širi: sa približno 205.000 instaliranih modula, već je dokazan na 425 zgrada. Ali još uvijek postoje mnoge zablude o Generonu.

Mit: Pregrije se na ljetnoj vrućini

Ključno je hlađenje, što se može postići pravilnom ventilacijom, što im pomaže da ne izgube mnogo svoje efikasnosti u vrelim ljetnim danima, jer kao i većina električnih sustava, efikasnost solarnih panela opada kada se zagriju. U slučaju velikih panelnih sustava ugrađenih iznad ravnine krova, zrak koji se kreće između krovnog pokrova i panela osigurava hlađenje.

Kod Terran Generona iza postavljenih crjepova potreban ventilacijski zračni prostor minimalne debljine 7,5 cm, gdje može izlaziti topli zrak i ulaziti vanjski zrak niže temperature. Ovaj zračni sloj se postiže postavljanjem kontra letvi između folije i crjepova. U slučaju krovova s manjim kutom nagiba, kao i kod korištenja dužih rogova, preporučuje se da se to dodatno poveća kako bi se nadoknadio nepovoljan protok zraka. Zrak koji cirkulira u tom zračnom prostoru osigurava dovoljno intenzivan učinak hlađenja.

Mit: Ako solarni crijep pokvari, cijeli sustav se zaustavlja

Ako se crijep pokvari, to gotovo da nema utjecaja na performanse sustava. To je zbog činjenice da svaki modul ima premosne diode, koje isključuju neispravnu ćeliju iz kruga. Premosna dioda također ima zadatak u slučaju zasjenjenja: ako je ploča zasjenjena, ona ne sudjeluje u proizvodnji, već djeluje kao otpornik kruga. Rezultirajući otpor stvara toplinu, što može dovesti do oštećenja ćelije, ali dioda otklanja taj problem.

Mit: Postoji veća vjerojatnost kvara zbog više priključaka

Terran Generon je također jedinstven po tome što su monokristalne silicijske solarne ćelije izgrađene na podlozi od betonskih crjepova, a zatim povezane u seriji na električnu mrežu. Budući da Generon koristi i MC4 spojeve koji su već desetljećima korišteni i dokazani u solarnoj industriji, od kojih su desetke milijardi proizvedeni širom svijeta, sigurno je reći da je rizik od kvara minimalan. Terran jamči da učinak svakog modula neće pasti ispod 80% nominalne vrijednosti unutar 25 godina od datuma kupnje.

Mit: Kasnije širenje sustava je komplicirano

Možda već imamo solarne crjepove, ali trebamo veći sustav. Uz Terran Generon, proširenje je vrlo jednostavno: moramo samo zamijeniti onoliko osnovnih crjepova solarnim koliko nam je potrebno. Istovremeno, budući da npr. pretvarač mora biti prikladan i za rad većeg sustava, isplati se od samog početka predimenzionirati strujni pretvarač, kako bi se kasnije proširenje moglo bez problema riješiti.

Mit: Ekstremni vremenski uvjeti mogu lako oštetiti solarne panele

Solarni paneli su izuzetno otporni na vremenske uvjete. Paneli od kaljenog stakla pružaju odličnu zaštitu od tuče, vjetra i drugih mehaničkih utjecaja. Kod testiranja na udarce, dio procesa je isti kao i za sustave sa velikim panelima: puštaju se čelične kuglice na solarne panele sa određene visine, demonstrirajući izlaganje tuči. Budući da solarni paneli nemaju pokretne dijelove, ne postoje uvjeti koji bi mogli dovesti do njihovog lomljenja tijekom normalne upotrebe.

Mit: Preskupo je, nikada se neće isplatiti

Terran Generon košta više od velikih panelnih sustava, to je činjenica, ali i nudi više.
Sa solarnim crijepom nema potrebe probijati krovni pokrov pa krov ne gubi svoju zaštitnu funkciju. Budući da nema zasebne potporne konstrukcije, težina na krovnoj konstrukciji je bolje raspoređena nego u slučaju tradicionalnog sustava solarnih panela. Upotreba posebnih, jedinstvenih i inovativnih rješenja uveliko povećava vrijednost naše imovine. Generon svojim stapanjem u ravninu krova pruža vrhunski izgled, a ovim jedinstvenim estetskim iskustvom možemo steći konkurentsku prednost na tržištu nekretnina. Kombinacija betonskog crijepa i solarnih panela također je važan izbor s ekološkog gledišta: koristimo obnovljivu energiju, dok je naša kuća prekrivena crijepom od prirodnih sastojaka.

Mit: Malo stručnjaka zna za to, laicima je gotovo nemoguće snaći se.

Terran s preko 100 godina iskustva, uvijek je bio posvećen pomaganju krovopokrivačima da donesu odluku. Stoga pruža stručni materijal koji je dostupan svima na mnogim platformama.

Uz Terranov Kalkulator, pored crjepova, možete zatražiti i besplatan, brz, jedinstven izračun za Terran Generon. Naravno, za točnu ponudu i planiranje potrebna je pomoć stručnjaka. Možemo dobiti brzu, automatsku ponudu cijene za Generon unosom veličine sustava.