Tetőtépítek logo

Zablude o solarnim crjepovima

U našem prethodnom postu naveli smo najčešće zablude o solarnim crjepovima Generon. Sada nastavljamo s odgovorima na najčešće postavljana pitanja.

Solarni panel integriran u crijep, Terran Generon jedinstveno je rješenje jer svaki crijep radi kao zaseban solarni panel pa se savršeno uklapa u ravninu krova čime se postiže poseban estetski izgled. Iz našeg prethodnog posta doznali smo, između ostalog, da se ne grije pretjerano na ljetnim vrućinama, a pročitali smo i da je izuzetno otporan na vremenske uvjete. Pogledajmo na koja još pitanja treba odgovoriti o Generonu.

Mit: Još nema dovoljno iskustva sa solarnim crijepom

Solarni crijep je jedinstven na tržištu, broj njegovih korisnika se stalno povećava: dokazan je na skoro 425 objekata sa 205.000 ugrađenih modula. Tisuće operativnih sustava dokazuju da se prednost Generona temelji na zahtjevima tržišta i da uspješno spaja Terranovo višestoljetno iskustvo u proizvodnji crjepova s današnjim tehničkim rješenjima. Za Generon vlada veliki interes u susjednim i nekim zapadnoeuropskim zemljama, a bilo je i nekoliko inozemnih implementacija.

Terran Generon može se pohvaliti mnogim priznanjima. Nakon uvođenja na tržište, osvojio je veliku nagradu Construma 2019. godine, a iste godine dobio je i nagradu E.On Energy Globe: Generon se pokazao kao najinovativniji od 150 prijavljenih. Godine 2020. časopis Energy CIO Insights iz Floride prepoznao je Terran, zajedno sa Generonom, među deset najboljih dobavljača solarne tehnologije u Europi. Također 2020. godine, solarni crjepovi su dobili mađarski zaštitni znak Domaći Proizvod, pošto se Generon moduli proizvode i sklapaju u Mađarskoj. A prošle godine je osvojio prestižnu nagradu za dizajn proizvoda Red Dot.

Tijekom više od stotinu godina postojanja, našoj tvrtci uvijek je osim vlastitog razvoja bilo važno pomagati i educirati kupce i predstavnike struke.

Mit: Ne može se koristiti cijela krovna površina, a Generon se ne može postaviti na nekoliko međusobno povezanih krovnih dijelova

Spojeni krovni dijelovi mogu se koristiti ako su pravilno usmjereni. Od rubova krovne površine i krovnih konstrukcija potrebno je ostaviti najmanje dva crijepa (oko 60 centimetara). U Mađarskoj je optimalna lokacija okrenuta prema jugu. Moguće je na krovovima sa kutom nagiba od 35 stupnjeva.
Manje odstupanje od optimalne orijentacije u smjeru istoka ili zapada ne dovodi do značajnog gubitka proizvodnje, kao ni odstupanje od 5-10 stupnjeva od optimalnog kuta nagiba. Terran Generon se može instalirati na nekoliko međusobno povezanih krovnih dijelova, samo je potrebno imati na umu da se dijelovi s istim orijentacijom i kutom nagibanja mogu povezati u jedan krug.

Mit: Ne proizvodi struju po oblačnom vremenu

Činjenica je da solarni paneli najbolje rade na izravnoj sunčevoj svjetlosti, pod upadnim kutom od 90 stupnjeva i na niskim temperaturama. Međutim, oni proizvode i po oblačnom vremenu, pa čak mogu raditi s 50-90% iskorištenosti. Današnje tehnologije posebice omogućuju da moduli rade što je moguće učinkovitije, čak i kada solarni paneli rade s tzv. djelomičnim opterećenjem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mit: Generon se ne može instalirati na već gotov krov

Moguće ga je postaviti i na gotov krov, ali samo ako je naša kuća pokrivena Terran Rundo ili Zenit crijepom, jer je Generon kompatibilan samo sa njima.

Naša kompanija je posvećena pružanju sveobuhvatne pomoći onima koji planiraju izgradnju ili renoviranje krova u donošenju odluka. Naravno, za točnu ponudu i planiranje potrebna je pomoć stručnjaka.

U našem prethodnom postu smo naveli zašto je Generon vrijedan vašeg novca.