Tetőtépítek logo

Snaga pravih informacija u našim osobnim odlukama

Osim ekološki osviještenih rješenja, Terran je također odlučan pružiti autentične informacije o dalekosežnim pitanjima poput obnove ili izgradnje našeg doma. Pristup relevantnim informacijama možda nikad nije bio tako važan kao danas, kada lažne vijesti, pseudo-znanstvena objašnjenja i dezinformacije preplavljuju laike koji žele biti informirani.

Prije samo godinu dana, Institut za strateški dijalog i koalicija Climate Action Against Disinformation (CAAD) objavili su studiju o šteti koju dezinformacije uzrokuju u pitanjima klimatskih promjena. Primarni izvori lažnih vijesti su društvene mreže, na kojima svoja mišljenja ne dijele samo laici, već se organiziraju i akcije za izravno podrivanje znanosti.

Istraživanje je također pokazalo da je dezinformacija postala složenija. Dok je prije bilo negiranje, otvoreno odbacivanje klimatskih promjena, sada su društvene mreže poplavljene pitanjima ljudske odgovornosti, omalovažavanjem uloge obnovljivih izvora energije i sve češće reklamiranje tzv. zelenog pranja (greenwashing). Iako postoji znanstveni konsenzus da se klimatske promjene događaju, za koje smo prvenstveno odgovorni mi ljudi, stoga samo mi možemo učiniti nešto po tom pitanju, lažne vijesti i namjerne dezinformacije uzrokuju ogromnu štetu. Lažne vijesti o klimatskim promjenama ne samo da otežavaju borbu protiv globalnog zatopljenja, već snažno utječu i na naše osobne odluke. Stoga je važnije nego ikad kritizirati izvore i dobiti informacije s autentičnog, pouzdanog mjesta. Čak i kad se radi o pitanjima poput modernizacije, obnove našeg doma.

GradimKrov: sve na jednom mjestu

Kad donosimo odluke o pitanjima koja su nam manje poznata, a koja će utjecati na naše živote desetljećima, svi se trude informirati o tome kako mogu. Oni koji danas planiraju graditi ili renovirati nekretnine, osim oblika krova, tipa krova, krovne izolacije, suočavaju se s pitanjem ekološke osviještenosti - klimatske promjene, veći režijski troškovi, povećanje cijena zemljišta, povećanje vrijednosti naše imovine - sve to usmjerava pažnju na to. Kako bismo dobili sliku, obično koristimo nekoliko platformi za dobivanje informacija. Međutim, naše odluke mogu znatno otežati dezinformacije i lažne vijesti, posebno u područjima gdje je kritika izvora teška, gdje nismo kod kuće.

Autentične informacije stvar su od najveće važnosti za Terran, zbog čega pokušava odgovoriti na sva pitanja na platformi GradimKrov. Ova web stranica pomaže vam donositi odluke sa što više relevantnih informacija, bilo da se radi o solarnim crjepovima, tipovima crjepova, dodatcima. Osim referentnih fotografija, videa i edukativnih materijala, u odluci pomažu i kalkulatori: osim crijepa i sustava odvodnje vode, možemo zatražiti i besplatan izračun za Terran Generon pomoću Terran kalkulatora.

Ekološka osviještenost uz Generon, laganost uz Synus

Osim autentičnih informacija, Terran od početka smatra ekološku svijest bitnim pitanjem. A u doba klimatskih promjena još smo odgovorniji prema zaštiti okoliša, stoga nudimo vlastito rješenje za proizvodnju zelene energije s crijepom Generon koji iskorištava energiju Sunca. Solarni krovni crijep je jedinstven u pogledu estetike i dizajna. Svaki crijep radi kao solarni panel, uklapa se u ravninu krova, tako da ga nije potrebno probijati. Generonovo kaljeno staklo pruža savršenu zaštitu od izazova okoliša.

Generon solarni crijep nedvojbeno je Terranovo najzelenije rješenje, njegova betonska sirovina također je prirodna, jer se sastoji od pijeska, vode, cementa (vapnenca koji se zagrijava i potom reducira u prah) i željeznog oksida koji se koristi za bojanje. Betonski crjepovi su čvrsti, a ako je težina također važan faktor, onda je Terranova linija proizvoda Synus najbolje rješenje. Dobitnik Construma nagrade otporni, lagani Synus dostupan je u devet boja i s četiri postupka površinske obrade, koji osiguravaju površinu s izvrsnom otpornošću na habanje. Površinske obrade izrađene su ekološki prihvatljivom proizvodnom tehnologijom, bez otapala i amonijaka.

U prethodnom članku smo govorili o važnosti održavanja površine krova.