Tetőtépítek logo

Kako preživjeti kad nam mijenjaju krov nad glavom?

4 vrijeme za čitanje

Jedan od najvažnijih elemenata našeg doma je krov:s jedne strane određuje izgled kuće, a budući da prkosi vremenskim prilikama, važno je da bude u dobrom stanju. No, mnogima je teško odlučiti se za njegovu obnovu jer, osim financijskih razloga, strahuju da će radovi uzrokovati kaos, možda čak i prokišnjavanje. Međutim, to ne mora nužno biti tako!

Umjesto iznenađenja, planirajmo unaprijed

Dok ličenje unutarnjeg prostora može obaviti svatko bez posebnih kvalifikacija, u slučaju obnove krova bolje je taj zadatak povjeriti profesionalcu. Dapače, poželjno je zatražiti savjet stručnjaka, konzultirati se sa tesarom ili statičarem već u procesu planiranja. U svakom slučaju, potrebno je procijeniti stanje postojećeg krova i utvrditi je li potrebna zamjena samo pokrova ili cijele konstrukcije. Ali ako je cilj samo novi pokrov, konstrukcija je ipak bitan čimbenik, budući da letvice krova od šindre u većini slučajeva nisu prikladne za postavljanje betonskih crijepova. Naravno, možemo misliti da krovni crijep koji je teži od šindre može uzrokovati probleme u krovnoj konstrukciji, ali ni to nije nužno točno jer sada postoje posebno lagane verzije izdržljivog i čvrstog betonskog crijepa. Primjer je crijep Synus koji svojom malom težinom može biti dobar izbor za renoviranje krovišta.

Obavezno se posavjetujte sa stručnjakom o tome koje još elemente osim crjepovatreba zamijeniti ili ugraditi u krov, budući da su danas na svim područjima dostupna modernija rješenja nego prije, recimo, 20-30 ili čak i više godina. Većina proizvođača nudi dodatne elemente potrebne za kompletan krovni pokrov (npr. podložna folija, toplinska izolacija krova), pa čak i sustav strehe. Ovo ne samo da olakšava proces odabira, već također osigurava da izvedba bude glatka i da krajnji rezultat bude besprijekoran.

Morate li se privremeno preseliti?

Kada razmišljamo o obnovi krova, većina nas pred sobom vidi sliku na kojoj krov kuće u potpunosti nedostaje, stambeni prostor je dakle otvoren odozgo. Zbog radova tesara, prašina je svuda, a vlasnici su prisiljeni se skloniti negdje drugdje i brinuti se da ne dođe velika kiša koja će potopiti sve njihove stvari. Pa, ova (horor) slika je prilično daleko od stvarnosti! Obnova krova obično ne obuhvaća stambeni prostor. No, važno je znati da je u slučaju kompletne zamjene krova doista potrebno ukloniti cijelo krovište, što u slučaju kuće s potkrovljem doista može značiti da morate tražiti privremeni smještaj kod rodbine, prijateljima ili čak na Airbnbu. Ako se mijenja samo pokrov, možete bez problema kod kuće prebroditi radove. Štoviše, može biti posebno korisno ako barem jedna osoba cijelo vrijeme ostane na gradilištu, jer se tijekom rušenja starog krova mogu pojaviti neočekivana pitanja o kojima krovopokrivač ne može odlučiti bez konzultacija. Naravno, još uvijek moramo uzeti u obzir buku.

S druge strane, vrijedi paziti da se potkrovlje oslobodi što je više moguće prilikom zamjene pokrova. Ovdje pohranjene stvari mogu otići privremeno u garažu ili možemo pitati susjeda da vidi može li nam ih smjestiti. I, naravno, ovo je izvrsna prilika da se riješite starih, neiskorištenih, nepotrebnih stvari!

Zamjena krova zimi? Zašto ne!

Većina ljudi želi planirati radove na krovu za ljeto, vjerujući da tada postoji veća vjerojatnost za suho, toplo vrijeme. No, gledajući protekle godine, vrijeme je bilo najhirovitije ljeti, a može se reći da je zima u većem dijelu zemlje bila posebno siromašna oborinama. Stoga vas ne bi trebala zabrinjavati zamjena krova zimi ili u rano proljeće, štoviše, kalendar majstora je u tom razdoblju manje natrpan.

Krovopokrivači, koji su zahtjevni u svom poslu, ionako krovište rade u dijelovima, u jednom danu sruše samo onoliko krovne površine koliko isti dan mogu ponovo pokriti. U praksi to treba zamisliti tako da se ujutro skine pokrov i letve s dijela krova, a navečer se postavi nova toplinska izolacija i krovna folija otporna na padaline, vjetar i UV zračenje. Na taj način, ako pada kiša noću ili sljedeći dan, ne morate brinuti da će prokišnjavati ili da će biti hladno u kući.

U tom pogledu može biti kritično i zamjena starih prozora na krovu, jer se oni moraju ukloniti zajedno s pokrovom i ugraditi tek kada se stave novi crjepovi. Ako imamo krovne prozore u nekoliko prostorija, preporučljivo je nastaviti s renoviranjem sobu po sobu ili barem stranu po stranu. Demontaža prozora neminovno rezultira prljavštinom i otpadom, stoga je preporučljivo u prostoriji ispod namještaj gurnuti zajedno i zamotati folijom, a nakon 1-2 dana nakon brzog čišćenja može se sve vratiti natrag.

Dakle, može se vidjeti da zamjena krova nije ni približno kaotična kao što biste mogli pomisliti na prvu. Moramo živjeti u neredu samo 1-2 tjedna, ali onda možemo uživati ​​u blagodatima novog krova do kraja života!

Još ne znate kojim stilom pokrova pokriti svoj dom? U našem prethodnom postu naveli smo aspekte koji će vam pomoći u donošenju odluke.