Tetőtépítek logo

Vrhunac kreativnosti

Primarna zadaća krova je pokriti i zaštititi naš dom od vremenskih i drugih utjecaja iz okoline. No, možemo ga opremiti i "ekstra dodacima" kako bi postao sastavni dio našeg života. Sad ćemo vam pokazati neke inspirativne ideje, s druge strane predstavljamo vam jedno estetsko i funkcionalno rješenje za recikliranje solarne energije, koje se već dokazalo na mađarskom tržištu, a dobilo je i brojna međunarodna priznanja.

Trava u oblacima

Prema nekim predviđanjima stručnjaka, u budućnosti će biti svepopularnije nastojanje da nove kuće budu što bliže prirodi. Jedan od načina da se to postigne je da se zgrada, ili barem jedno od njezinih krila, praktički integrira u okolnu topografiju. U takvim slučajevima na krovu se sadizelenilo, može se čak i zatraviti. Naravno, ovo ne treba zamisliti kao jednostavno postavljanje tepiha travnjaka na crijep. Krovna konstrukcija takvih zelenih kuća zahtijeva posebno planiranje, budući da mora biti osigurana odgovarajuća ventilacija i da može izdržati težinu zemlje i vegetacije koja je na njoj. Osim toga, tijekom gradnje, naravno, potrebno je imati na umu da se zeleni krov kasnije mora održavati na siguran način.

Za ljubitelje zimskih sportova

Iako debeo snježni pokrivač nije baš tipičan za Hrvatsku posljednjih godina, možemo zamisliti kakvo bi iskustvo bilo da krov naše vlastite kuće služi i kao staza za sanjkanje. Ovo rješenje može biti veliki plus za kuće za odmor i pansione u planinama, što nije samo vizualni element nego i mogućnost za zabavu.

Ako u vrtu nema mjesta za bazen...

...onda može završiti čak i na krovu! Avangardni dizajnerski tim osmislio je koncept u kojem se stanovnici mogu brčkati na krovu nakon napornog dana. Nažalost, Summer House trenutno postoji samo kao nacrt, ali je nedvojbeno vrlo spektakularan.

Kiša, kiša, kiša!

U doba klimatske krize rješenja s kojima možemo izgraditi održiv, ekološki osviješten dom sve više dolaze do izražaja. Ako, primjerice, skupljenu kišnicu koristimo za navodnjavanje vrta, već smo smanjili svoj ekološki otisak, a naše su biljke zadovoljnije njome nego vodom iz slavine. Tradicionalno, oluci se koriste za odvodnju kišnice, ali možemo sanjati o nečem spektakularnijem. Ako kuću pokriva tzv. leptir krov (naziv je dobio jer svojim oblikom podsjeća na raširena leptirova krila), tada kišnica kaplje prema dolje u središte, a zatim se može pohraniti i točiti u sustav spremnika ugrađen u sredini krova.

Sunčani krov

A kad već govorimo o ekološki osviještenim, višenamjenskimkrovovima, svakako moramo spomenuti solarni crijep Terran Generon u koji smo integrirali solarnu ćeliju. Ovo je moderan i estetski odgovor na pitanje korištenja obnovljive energije. Za razliku od tradicionalnih solarnih panela, Generon se estetski uklapa u ravninu krova i osigurava opskrbu Vaše obitelji električnom energijom, a izvorna funkcija i struktura krova je savršeno očuvana.

Želite li doznati koje još prednosti imate od suvremenog krova nad svojim domom, više o Generon crijepu možete saznati u našem prethodnom postu, a ako vas zanimaju troškovi, zatražite indikativnu ponudu na našoj web-stranici.