Tetőtépítek logo

Od Mészáros – crjepova do svjetske klase

Priča o Terranu započela je prije više od sto godina i rođena je iz sna jednog čovjeka. Zahvaljujući njegovom trudu i ustrajnosti danas smo prisutni sa stotinama kolega u devet europskih zemalja. Puno smo se razvijali i razvijamo, a znamo da bez tradicije nema prave inovacije: ponosni smo na put kojim smo krenuli.

Danas se malo tvrtki može pohvaliti da su u potpunom mađarskom vlasništvu, a osim toga, kroz dugu povijest uvijek smo poslovali kao obiteljska tvrtka. Danas već treća generacija nastavlja posao mladog, jedva 17-godišnjeg mladića, Kálmána Mészárosa, koji je prije više od sto godina osnovao vlastitu tvornicu crjepova u Negyedu u Slovačkoj. Tako je počela priča o Terranu.

Kao obiteljski posao generacijama

U početku je bio sam, a gotovo desetljeće i pol kasnije u njegovu je poduzeću radilo deset ljudi. Godine 1947. Kálmán Mészáros i njegova obitelj preselili su iz gornjih krajeva u Bóly u županiji Baranja, gdje je nastavio ručnu proizvodnju crijepa na bazi betona, proizvodnju sve popularnijeg i priznatijeg Mészáros crijepa. Učinimo veliki skok u vremenu, nalazimo se u 1973. godini, kada najmlađi sin Kálmána Mészárosa, Vilmos, preuzima upravljanje tvrtkom.

Zanimljivost je da je ujak jednog našeg kolegepočeo raditi s Mészáros crjepovima negdje u to vrijeme, u ranim 70-ima. József Takaró, koji se sasvim slučajno približio tesarskom pozivu, nastavio je sa zanatom 58 godina. Dobar primjer trajnosti Mészáros crijepa je da je on postavio Mészáros crijep na vlastitu kuću 1974. godine, koji je od tada u funkciji, iako je prije nekoliko godina preseljen na sporednu zgradu. Prema riječima majstora tesara, objekt će sigurno biti zaštićen još 10-15 godina.

dr. Vilmos Mészáros, sin Kálmána Mészarosa kupio je rabljeni, poluautomatski stroj za proizvodnjucrjepova 1995. godine. Ovom odlukom, kao i činjenicom da su njegova djeca i zetovi odlučili sudjelovati u poslu, otvorili smo novo poglavlje u povijesti naše tvrtke i ubrzali njen razvoj. Razmjere brzine dobro dokazuje činjenica da je s trećom generacijom - Attila Gódi, sadašnji direktor Terrana, zet Vilmosa Mészárosa - svojim kupcima možemo osigurati sve elemente potrebne za krovište.

Inovacije, profesionalna priznanja

Terran i danas nudi visokokvalitetne, inovativne proizvode s jedinstvenim rješenjima, poput solarnog crijepa Terran Generon. U stotinu godina izrasli smo iz male tvornice crijepa u pet različitih tvornica betonskih crijepova i pogon za proizvodnju solarnih crijepova Generon. Naši proizvodi prepoznati su i stručnim nagradama, ove godine smo po osmi put dobili priznanje MagyarBrands. Komisija sastavljena od neovisnih stručnjaka nagrađuje tradiciju, mađarski identitet, financijsku pouzdanost i reputaciju marke. Osim toga, naš najlakši crijep Synus,osvojio je nagradu Construma godinu dana nakon predstavljanja. O njegovoj popularnosti jasno govori podatak da je od 2014. do kraja prošle godine u Mađarskoj prodano više od 65 milijuna komada.

Lagan i čvrst, s posebnim površinskim tretmanima

Linija proizvoda Synus dobar je simbol filozofije naše tvrtke: što se tiče stila i boje, visoke kvalitete, svatko može pronaći najbolji izbor za sebe, bilo da renovira ili gradi. Zahvaljujući betonu i dizajnu, naš Synus crijep je čvrst i štiti od vremenskih neprilika, ali je istovremeno izuzetno lagan, pa manje opterećuje krovnu konstrukciju.

Površinski tretmani također doprinose visokoj kvaliteti, dostupne su četiri vrste za naše Synus proizvode. S postupkom ColorSystem, crjepovi boje bordo i boje lješnjaka dobivaju postojaniju boju nego ikad prije, a Elegant čini crjepove boje cigle, tamno smeđe i crne iznimno glatkim i otpornim.

Proces površinske obrade Resistor predstavlja jednu od najviših razina našeg tehnološkog znanja danas. Kada se koristi s Korall i Mocca proizvodima, crjepovi će biti iznimno otporni, imat će tvrdu površinu i izvrsnu otpornost na habanje. Također štiti od stvaranja mahovine, a zahvaljujući učinku samočišćenja osigurava dugotrajan sjaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za one koji vole tamnije crjepove tipične za moderne krovove, vrijedi imati na umu da se oni jače zagrijavaju. S ClimaControl premium površinskom obradom crijepa Synus Moon, crijep apsorbira gotovo 60 posto manje infracrvenih zraka, čime se smanjuje toplinsko opterećenje krova i povećava osjećaj ugode.

Tijekom stotinjak godina jednočlana tvornica crjepova u malom mjestu Negyed razvila se u svjetski brend građevinske industrije, a pritom je cijelo vrijeme ostala obiteljski posao. Ne proizvodimo samo proizvode, već nastojimo kvalitetno zadovoljiti sve potrebe, imajući na umu ekološke aspekte.

Za Terran je izuzetno važno da uz svoje proizvode pomogne donošenju odluke s dostupnim i razumljivim materijalom znanja. U našem prethodnom postu pokazali smo kako naš dom može biti energetski učinkovitiji uz pravilnu krovnu izolaciju.